Trénink začátečníků

Vše je jednou poprvé. Pokud se mladý člověk rozhodne místo lovení pokémonů, nebo vysedávání u facebooku udělat něco pro své zdraví a přijde do fitness, je nesmírně důležité správně začít. A neplatí to samozřejmě jen pro mládež.

Správný začátek by se měl opírat o zkušeného trenéra, který má v daném sportu dlouholetou praxi. Pro cvičení ve fitness to platí úplně stejně, jako pro ostatní sporty, ať už je cílem cvičence redukce hmotnosti, nebo naopak nabírání svalové hmoty, či silové cvičení. Pro začátečníka je naprosto nezbytné, aby pochopil základní principy – od celkové koncepce tréninku, až po správné provedení jednotlivých cviků.

Jako dobrá ukázka může posloužit například dřep. Asi každý, kdo navštěvuje posilovnu, má s tímto cvikem své zkušenosti. Tento cvik zapojuje více svalových partií a bývá nedílnou součástí tréninků. Proto je jeho správné technické provedení velice důležité. Je třeba vědět, jakou zvolit šířku postoje, kam mají směřovat špičky nohou, jak držet osu, kam mají směřovat lokty, jak držet tělo v jednotlivých fázích dřepu atd.

Špatná technika provedení cviků má samozřejmě za následek negativní dopad na vaše tělo. V tom lepším případě to bude ztráta efektivity – špatně procvičená partie prostě nezesílí. V horších případech dochází k namožení svalů, bolesti kloubů a podobným poraněním, která jsou výsledkem nikoli cvičení jako takového, ale pouze špatné techniky. Výjimkou nejsou případy, kdy se po několika měsících, nebo i letech špatného cvičení dostaví permanentní bolesti kloubů nebo svalových úponů, které znemožní další procvičování postižených partií. Náprava takového stavu je pak dlouhodobou záležitostí, stejně jako přeučování špatných technik.

Vždy je lepší naučit se jednotlivé cviky provádět správně hned od začátku, než se přeučovat špatnou techniku.

Bohužel, v dnešní době existuje mnoho fitness a posiloven, které si zakládají na své image, lákají zákazníky na různé akce, ale začátečník je zde odkázán sám na sebe – obsluha za barem redukuje své úkony pouze na vydávání klíčků od šatny a nalévání nápojů.

V Power Fitness každého začátečníka zdarma naučíme správné provedení technik a dohlédneme na to, aby bylo vaše cvičení zdravé a efektivní. Zájemci mohou využít služeb asistovaných tréninků, nebo osobního trenéra, kdy za velice přijatelnou cenu získají kompletní dohled nad celým tréninkem.